2010. március 4., csütörtök

Dhulikel - Namobuddha - BhaktapurMegsem alltunk tovabb Kathmanduba. A terv minden pillanatban valtozik.
A papi rabeszelesere inkabb meg egy ejszakat maradtunk ezen a nyugodt es csendes helyen, s inkabb tettunk egy nagy kirandulast szerdan, bemelegiteskent a kesobbi trekkingekhez.
Apro telepuleseken vagtunk at, vegig kb 1500 es 1200 meteres magassagban maradva, foldutakon jarva. Utunkon kecskeket, teheneket, szovo-fono ferfiakat, asszonyokat hagyva el, es egesz delelott a tavoli hegycsucsokat bamulva. Ugyanis ha halvanyan is, de minden delelott kidugjak fejuket a 7000 meteres csucsok a tavolban. Mint egy tunemeny, felhoreteg folott latjuk a hagyek savjat, a havas csucsokat. Hosszan bamuljuk, meg igy, homalyosan is elbuvoloek, sejtelmesek.
Kozben annyi teraszosan megmuvelt foldet lattunk, mint meg soha. Meg Vietnamban sem lattam ennyi teraszos rizsfoldet. Nagyon szepek.

Ket ora 17 perc alatt ertunk Namobuddha-ba (9,1 km a fel-le utakon), ami egy zarandokhely egy dombon. Reges reg egy szent bodhiszatva talalkozott itt egy egeszen elgyengult tigrisanyaval, aki annyira ehes es gyenge volt, hogy nem tudta etetni az 5 kolyket. Az ember megsajnalva ot, felajanlotta testet a tigrisnek, s eme szent es onfelaldozo tett vegett a kovetkezo eleteben elerte a buddhasagot, azaz a nirvanat.
Emlekere ma ezer gyertya eg, es rengeteg imazaszlo leng a szelben. Olyan sok, hogy a hegyet beboritja, s a teljes novenyzetet eltakarjak a szelben kavargo szines zaszlok, melyekre az Om mani padme hum mantrat irtak, igy szall eme ima az egbe valahanyszor a szel lengeti a zaszlokat.
Namobuddha helyen egy regi kolostor es egy stupa all, amikor megerkeztunk, egy csapat szerzetes imadkozott epp, hasonlo szertartas, mint Darjeeling mellett Ghoomban, de most a nehany turista es sok ember miatt kevesbe erintett meg.
Imakerekek forgatasa utan (amikre szinten az Om mani padme hum mantra van felvesve, igy minden forgaskor innen is szall az ima az egbe, gyogyitva a Foldet) ebedeltunk. Momot (ami - nem tudom, irtam-e mar - ravioli fele, amit goz folott foznek meg), meg mindenfele tesztakat.
Utana felmasztunk a domb tetejere, ahol a tigris szettepte a szentet. Ott most egy uj tibeti kolostor van. Meg szep kilatas. Egesz jok ezek a kolostorok, ez pl nagyon szep volt, tele arannyal, es mindenhova be lehet menni. Az ember felenken lepeget a szerzetesek hazai kozott, keresi az utat, s mikor egy bordoruhas szerzetes szembejon, csak mosolyog kedvesen az emberre. Tetszett, hogy itt szelektiv hulladekgyujtes folyik kerem! negy kulon kuka a kulonbozo szemetnek! Mint otthon!
A delutani bameszkodas utan visszaindultunk Dhulikelbe, egy masik osvenyen. Ismet teraszosan muvelt foldek, kis falvak kozott, immar egyre faradtabban.
Vegul legalabb 18 km-t mentunk (a gps utkozben lemerult, igy pontos adat nincs), este fel 6ra ertunk Dulikelbe holt faradtan.
Forro zuhany utan nagy vacsora, es 8kor mar az agyban is voltunk.
De valahogy nem alszunk jol, mindketten felebredtunk hajnal 3 fele, s utana mar nem is tudtunk nagyon aludni.
FInalement on a change d'idee et s'est decide de rester encore un jour a Dhulikel, dans cette ville tranquille de la culture 'newar'.
on a ecoute le papi (le vieux qui nous heberge, le proprio de guest house) qui nous avait racconte la veille d'un endroit qui s'appele Namobouddha. Ainsi on a fait aujourd'hui notre premier trekk, pour s'entrainer aux semaines suivantes.

On a marche plus que 18 km, montant sur des collines par des sentiers tres raides, et descendant l'autre cote. En restant tout le temps entre 1300 et 1600 metres d'altitude (Dhulikel est a 1550 m). C'etait un peu dur mais ca faisait du bien.
On traversait des villages et des tout petit bleds sympas, calmes, en plein millieu de rien, entre ciel et terre.
On voit plus de terre cultivee en terrasse qu'on en a vue en Vietnam. Des terrasses vertes partout, avec du riz et avec du ble. Tres pittoresque. Surtout avec cette illusion des montagnes tres loin sur l'horizont, qui nous disent bonjour tous les matins, des sommets de 6500-7000 metres d'altitudes, les vrais montagnes de Himalaja, avec leur bonnets plein de neige, derriere leur couettes de nuage. Cette vue nous met un sourire permanent sur le visage. ON est heureux.
Les villages qu'on traverse, sont plein de vie. Des gens nous sourient. Ils travaillent, sur les terres, et en portant des produits de terroir, dans des panniers immense et apparement tres lourds. Meme les enfants les portent! ils l'accroche par une corde sur leur tete, mais le pannier est sur leur dos (voir photo!).
Des animaux partout: des chevres en grand quantite, des vaches, des poules.

Enfin on arrive a Namobuddha, apres 2h17 de marche. C'est un endroit sacre, un lieu de pelerinage, on voit tres peu de touriste. surtout des tourists nepalais. Et un group de moine tibaitains qui prient dans le temple, car a cote du stupa il y a un temple boudiste. Les vetement rouge-bordeau des moines et leur voix me calme. Pendant la priere ils jouent de temps en temps aux fanfars et au tambour, ils sonnent des cloches. c'est beau.
on se promene en decouvrant chaque cote du stupa (d'autres jeunes moines sont en trein de le peindre avec la chaux, ajoutant l'oeuil de Budha en jaune sur chaque cote), en y tournant dans la sens de l'aiguille strictement, en passant pres des moulins a priere par notre droite, on les tourne avec nos mains droite. SUr ces moulins a priere c'est le mantra de 'Om mani padme hum' qui est marque, en sanscrit. c'est le mantra plus connu qui vole vers le ciel chaque fois quant quelqu'un tourne le moulin. C'est egalement ce mantra qui est ecrit mille fois sur les drapeaux de priere colores, qui volent dans le vent. On les voit partout, autour du stupa, dans la foret, dominant sur la vegetations de cette petite colline.
On mange ensuite, repas nepalais.
Et on grimpe par le sentier tres raid jusqu'au monastere tibetain. Le sommet est plein des drapeaux de priere de tous couleurs. On voit meme pas les arbres sur lesquelles ils sont attaches. Milliers des drapeaux. On regarde autour, un panorama de 360 degree, le vent caresse nos visages.
C'est ici ou le saint s'est offert a la tigresse affame, des centains de bougies eclairent un groupe de statue commemorant l'acte. En fait, la legende racconte qu'un mec saint s'est rencontre avec une tigresse affame au point de mourir du faim et incapable ainsi de nourrir ses 5 petits. L'homme avait pitie sur la tigresse et a offert son corp entier a la tigresse. A cause de cette acte genereuse il s'est reincarne dans sa prochaine vie comme Gautama, et devenu Bouddha, en arrivant au Nirvana.
Bucsu DHulikeltol / Bhaktapur


Reggel 9kor reggeli a tetoteraszon, ahonnan most eloszor latszottak a hegyek, fantasztikus kilatast biztositva a reggelire kapott bananos pancake-hez (igazi amerikai palacsinta). Utana kartyaztunk egy jot a meleg napsutesben, a tea maradvanya mellett, nem siettunk, mert ma tovabb akartunk alni, de Bhaktapur csak 18 km-re van, igy idonk, mint tenger.

Vegul delben ertunk Bhaktapurba, a 18 km-t tobb, mint fel ora alatt teve meg a helyi busszal (20 rupiaert), ami 12 km-re a fovarostol, Kathmandutol, s egyike a 3 osi, kiralyi varosnak.
Nem irta a Lonely Planet, de az utcakon kint van az Unesco tabla, s mar szepsegebol is gondolhato, hogy a vilagorokseg resze. A varos bejaratanal 750 rupias (kb 2200 ft) belepot kell fizetni, ami 7 napig ervenyes, ez ugyanis egy elo muzeum-varos!
Rogton megtalaltuk a Lonely altal jelzett kis panziot, szupertiszta, lealkudtuk a hotel-minosegu szobat 500 rupiara. Majd setara indultunk, s szank is nyitva maradt a csodalkozastol. Tenyleg fantasztikus szep.

A newar kultura fellegvara (a newar nep a legosibb nepcsoport Kathmandu korul), a 12. szban lett fovaros az India es TIbet kozti uton fekvo varos, a 14-16. sz kozott lett az egyik legfontosabb telepules, viragkorat a 17. sz-ban elte. Mindenhol vorosteglas epuletek, amiken az ablakok, ajtok, oszlopok tobbszaz eves gyonyoru fafaragasok, olyanok, mint a csipke! Az utcak girbegurbak, voros teglaval borittak, keskenyek, auto alig jar rajtuk. A varos a kezmuvesek fellegvara, fafaragok, mandala-festok, rezmuvesek, agyagmuvesek dolgoznak minden sarkon, muveszeti iskolak tomkelege kinalja tenyleg minosegi portekajat.
Csak szuperlativuszokat tudok mondani Bhaktapurrol, teljesen elheto, turistabarat. Az emberre nem akarjak magukat ratukmalni lepten-nyomon az arusok, mint ahogy korabban megszoktuk, a kapualjakban kotogeto nenik ulnek, bacsik pihennek az erre kijelolt teraszokon (amik szep faoszlopos erkelyek, ahol a cipot le kell venni, csak ugy lehet felulni, s bamulni az utca forgatagat).
Mindenhol van finom es vegre nem csipos momo, ezt ebedeltunk az utcan (mert bar van sok etterem, de ezek roppant dragak, a turistakra szakosodva).
Egy csomo helyen lehet nezni, ahogy az utcara nyilo galeriakban festik a muveszek a mandalakat (a szo a szanszkrit kor szobol ered, szines, kor alaku rajzokkal, melyek spiritualis jelentessel biro kepeket abrazolnak, pl. a let 6 formajat, eletkereket, stb).

A nagy momo-lakoma utan ismet fankot ettem (olyan, mint otthon a farsangi fank, csak baracklekvar nelkul, de isteni finom), majd valami helyi sutit kostoltam, s az egeszet egy igazi, extra eros es hatalmas csesze kaveval fejeltem meg! Talaltunk ugyanis egy IGAZI kavezot, igaz 60 rupia volt a kavem (kb 200 ft), de megerte!
Nagy borkanapen tronoltunk egy csendes udvarra nezo beugroban, s kartyaztunk a feketeleves kortyolgatasa kozben.

Most be kell fejezni, mert az aram mar tobbszor elment (Nepalban - is, meg Indiaban is - allando, hogy naponta csak par orat van aram, s ez is osszevissza). Mivel biztos, hogy tobb napig maradunk itt, hamarosan jelentkezem. Valami baj van a Nikonommal, de remelem nem nagy hiba, s akkor meg tobb kepet is fel tudok tolteni tan (ezek itt nem a legjobb kepek, csak talalomra valasztottuk ki oket gyorsan, mert raadasul le van merulve a gepem aksija, igy sietni kellett a letoltessel).


Arrivee a Bhaktapur

Pour dire au revoir a Dhulikel on a pris notre dernier 'pancake a la banane' sur la terrasse de toit de notre guest house, cette fois-ci avec une joli vue sur les montagnes (mais toujours un peu nuageux quand-meme), soleil brillant. ENsuite on a pris le bus local pour ces 18 km jusqu'a Bhaktapur (ca nous durait quand-meme une bonne demi heure car le bus s'arrete pratiquement a chaque arbres).

Bhaktapur est une des trois villes royales de la vallee de Khatmandu (apres la capitale et Patan), un des centres plus jolis de la culture newar (le tribus newar etait le plus ancien peuple de la vallee de Khatmandu). Elle est devenue ville royale au cours de 12eme siecle, mais fleurissait entre le 14 et 16ieme sous le regne des rois Malla, age d'or au 17eme.
La ville est une beaute, son architecture nous a emerveille toute de suite.
ON a trouve une chambre toute propre avec salle de bain (eau chaude) pour 500 rupie (5euro pour deux) dans le coeur de la centre ville.
C'est un musee vivant, mais vraiment, chaque rue nous surprend avec une 'presentation de l'artisanat', spontanement, pas pour les tourists, mais tout simplement car la ville continue a vivre facon 'medieval'. Sur la place de la potterie il y a des maitres qui tournent le roue en pierre pour faire leur potterie et les mettrent a secher au soleil. A un autre coin un papi fabrique des panniers enormes en bamboo, etc.
ET dans plusieurs boutiques on peut admirer les artistent qui peintent des "thankas", donc des toiles en cotton representant des mandalas (=roue de vie, le mot vient de sanscrit) ou des dieux hindous. Car dans la ville il y a une grande consentration des peintres de thankas et des ecoles des artistes qui forment les futures peintres. Comme si on se balladait dans une ecole de l'art.
Et enfin notre estomac est heureux, car on a trouve des momos (raviolis, une specialite nepalais, un peu different que le ravioli italien ou les dimsoun chinois) qui ne piquent pas, donc sont mangable. On s'eclate donc. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése