2010. március 18., csütörtök

Katmandu - PharpingMivel Bodnathban egyik este megpillantottam egy szamomra fontos lama, pontosabban Rinpocse kepet, s megtudtam, hogy a 96 eves bacsi Katmandutol nem messze el egy kolostorban, igy hatalmas vagyat ereztem, hogy meglatogassam legalabb a helyet, tudva, hgoy a kozelebe ugysem kerulhetek.
Igy elhalasztottuk az indulast a fovarosbol egy nappal, s ellatogattunk a 21 km-re levo Pharpingba, ami a Bagmati folyo fole magasodo hegyek oldalaban bujik meg.
Itt is, mint Bodnathban, rengeteg tibeti el, sok a buddhista kolostor, egymas hegyen hatan mondhatni.
Kellemes nap volt, bar a keresett kolostort nem talaltuk meg.
Az elso helyen egy sztupa alatti epuletben pl 16 hatalmas imamalmot talaltunk, ahol a helyi oregek azzal toltik delutanjaikat, hogy a negyszogben elhelyezett malmok melletti fotelekbol porgetik a malmokat, mondogatva imaikat. Reggel leven, meg nem volt senki ket idos szerzetesnon kivul, akik - mint mi is - korbejarva porgettek a malmokat. A kepen tan latszik, hogy nem egyszeru a feladat, mert nagyon nehezek.

Majd egy masik kolostorban, miutan megmasztam (Galien altalaban lent maradt, vagy kint, mig en a kolostorokat jartam) tobbszaz lepcsot, imadkozo szerzetesekbe botlottam, meg a Guru Rinpocse (azaz Avalokitesvara egy inkarnacioja) barlangjaba, amit szent helykent tisztelnek, mert itt imadkozott anno...

Egy masik kolostorban a szerzetes gyerekek delutani pihenojet lestuk meg, jatekaikat a fuvon, meg a folyoson (valami billiard fele jatekkal jatszik itt mindenki, csak persze dako nelkul, meg nem golyoval, hanem lapos korongokkal, de az elv hasonlo).
Az egyik legszebb elmeny a napon az volt, mikor az egyik (uj) kolostorban a tobb szaz szerzetessel ultunk egy teremben, akik imadkoztak, kantaltak. Hatborzongato volt!
A nap 'fenypontja' az volt, hogy elmult napjaim butasagait meg kellett fizetnem. Nevezetesen, hogy Katmandu ota eloszeretettel iszom egy-egy frissen csavart narancslevet az utcan, ami erosen ellenjavalt a Lonely Planet szerint. Eddig nem is volt bajom, most viszont mar par perccel utana erosen morgott a gyomrom. Ami ejjelre es foleg masnapra eros gyomorrontast eredmenyezett, minden velejarojaval... igy a masnapi 6 oras buszut "leanyalom" volt, szerencsere ablaknal ultem, igy ha hanyingerem volt, csak ki kellett hajolnom... estere meg belazasodtam, allitolag ez is a gyomorrontastol van, s mozogni nem birtam a gyengesegtol. igy 6kor mar aludtam, s masnap reggelig egyfolytaban aludtam is, ami ugy-ahogy rendbetett. Jelentem, most mar minden oke, eszem rendesen mindent, s a narancslevekre max csak tavolrol kacsingatok. :(
Encore une fois on a change d'idee, et au lieu de quitter la capitale, on est reste encore une nuit. On a fait plutot une excursion pour Pharping, qui se situe dans une vallee au sud de Kathmandu, a 21 km, et il est habite par particulierement beaucoup de tibetains. Ainsi il y a bcp de monastere bouddhistes, je me suis regalee donc en les visitant l'un apres l'autre.
Un des plus marrant etait la premiere visite du matin, en dessous d'un stupa on a trouve 16 immense moulin a prier (poses en forme carre dans la salle, ainsi au millieu des moulins il y a des fauteuils, ou les vieux passent leur apres-midi de tourner les moulins et psalmaudier le mantra Om mani padme hum.
Pendant que j'ai visite des monastere (certains seule, d'autres ensamble avec Galien), Galien s'est regale, lui aussi, en regardant un match de foot apparement tres important pour le pays (premier ligue ou quoi?).

En rentrant a Kathmandu le resultat de mes betises est arrive: les derniers jours je me suis habituee de prendre un jus de fruis (orange) frais dans la rue, qui est absolument deconseille par le Lonely Planet a cause de la hygiene. Jusqu'ici j'avais la chance, mais ce soir, l'endroit n'etait pas propre, ou le mec a ajoute de l'eau de robinet au jus (je n'ai pas vu), ainsi mon estomat commencait a gargouiller tout de suite... resultat: diarrhee le lendemain, "impeccable" pour le voyage, on peut dire...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése