2010. március 20., szombat

Bandipur

Gorkhabol tehat elbuszoztunk Dumrebe (egy atszallassal 2 ora), innen dzsippel fel Bandipurba, ami egy tunderi kis csendes falu fent a hegyekben.
Eloszor is a dzsiprol: eklatans peldaja volt a nepali kozlekedesnek, rendszeresen dupla annyi embert zsufolnak minden jarmure, igy egy viszonylag nagy dzsipre 28 ember szallt fol, zsakokkal, csomagokkal! A teton 5en ultek, az utasterben 8an, mi tobbiek pedig a nyitott platon, ill azon csimpaszkodva! :DD
Szerencsere a Dumre es Bandipur kozti 7 km-t viszonylag gyorsan teszi meg a dzsip (30 Rupiaert).

Eloszor is Bandipurbol ki vannak tiltva a motoros jarmuvek, ami mar udvos, igy a tipikus newari falu roppant csondes. csak a gyerekek zsivalya tori meg reggel es delutan a csondet, amugy csak a helyiek poroszkalnak a hangulatos foutcan (ami terre szelesedik kb 200 meter mulva), termenyeket szallitanak hatalmas kosarakban, vagy az utca fele nyitott teraszokon ucsorognek az arnyekban.
A szallassal roppant szerencsenk volt, mert 200 rupiaert kaptunk egy csoda szobat. Minden tipikus hazban sotet lyukakat arulnak szobakent, mi meg a tuloldalra nezo nagyon vilagos, napfenyes, negyagyas, tv-s szobat kaptunk, tunci diszitessel, es fantasztikus kilatassal a szomszedos volgyre.
Vegul 3 ejszakat maradtunk, annyira jol ereztuk magunkat. Nagyokat setaltunk, nagyokat pihentunk, vettunk tollast, igy jo nagyokat tollasoztunk, neha a helyi gyerkocokkel, tobbnyire egymassal.
A masodik ejszaka utan pl koran keltunk, s 7kor mar uton voltunk (meg minden turista aludt) egy eleg nehez, de rovid kis kirandulasra. A friss reggeli levegoben foldeken vagtunk at, majd egy meredek lepcson lepdeltunk lefele egy oran keresztul.
Jol kiizzadva ertunk Siddha Gufa barlangjahoz, ami az orszag legnagyobb barlangja. Mivel meg sak 8 ora volt, az idevezenyelt idvezek meg nem voltak itt, igy egyedul acsorogtunk a barlang szaja elott. Majd elemlampa elo, s irany befele. Mivel egyaltalan nincs kiepitve, a kis jaratok miatt a katedralis nagysagu belso termekbe nem jut semmi feny, es semmi hang. Eleg felelmetes volt. Miota lattam a Barlang c thriller filmet, azota nem merek sotet barlangban tartozkodni, igy a majd fel ora szamomra eleg kinos felelemmel telt. Mar nem is ertem, hogy tudtam fiatalkoromban 2 even keresztul barlangaszni, olyan tavol vannak azok az evek es erzesek!
Vegre kiertunk, megpihentunk, nezegettuk a majmokat, akik a korulottunk levo fakon ugraltak, hallgattuk az oserdo-szeru erdo hangjait.
Majd utrakeltunk, hogy visszamasszunk Bandipurba.
Kicsit tobb, mint egy oras megallas nelkuli menet volt, teljesen leizzadva ertunk fel, de boldogan pihentunk meg az osveny elejet jelzo hatalmas fa toveben, s szemleltuk nagyon sokaig a kilatast!
Imadok koran kelni, mivel delben, mikor beultunk egy kis etterembe, mar olyan erzesem volt, mintha egy egesz nap telt volna el, s rengeteg dolgot csinaltam volna.
Delutan szieszta, majd Galien focizott egyet a helyi gyerekekkel, mezitlab, a forro kovon... s egy ora mulva konstatalta a 3 hatalmas vizholyagot a talpan (amibol az egyik veres volt).
APolas utan santitva tudott csak kozlekedni, aminek roppant "orultunk", mivel a nagy, 300 km-es trekk indulasi idopontjat 2 nappal kesobbre tuztuk ki!
Ezt tehat gyorsan halasztottuk,s maradtunk meg egy 3. ejszakara a faluban.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése