2010. március 6., szombat

BhaktapurA reggeli kave utan beleptunk a tegnap megismert tibeti szarmazasu thanka-festo mester muhelyebe, ami a boltja is egyben. A thanka vagy thanku az a kezzel festett kep, ami sok esetben egy mandalat abrazol, de neha hindu vagy buddhista isteneket, de abrazolhatja a let 6 formajat is egy kerekben. A thanku a regebbi neve a kepnek, az osi idokben akkor festettek ilyet a mesterek, mikor valaki meghalt, ekkor a halott nevet beleirtak a mandalaba, s a kepet a csalad a falara akasztotta. Thankanak manapsag hivjak, miota biznisz lett belole. Teny, hogy Nepalban ma kb 20 ezer thankafesto mester van, tobbseguk Bhaktapur, Khatmandu es Patan varosaban, de elnek tavoli falvakban is. A mi mesterunk meg az apjatol tanult, egy eldugott kolostorban.
Nagyon edes pasi, utana elmentunk kavezni is a jol megkotott uzlet oromere.
A kepen az lathato, amint az egyik mandalat alairja (az egyik leghiresebb mester amugy).

Majd setalgattunk, ettunk, en delutan elsetaltam egy 2 km-re levo Ganesha templomhoz, majd felmasztam a folotte levo dombra a kilatas vegett. Panorama a Khatmandu volgyre, Bhaktapurra (ami ilyen tavolbol kevesbe romantikus es szep), meg a tavoli havas hegycsucsokra. Sajnos bar meleg van, de a tavoli eg fatyolfelhos, szurke, ezert jo kep nem keszult. Visszafele elbameszkodtam a fazekasok teren, ami majdnem pont a vendeghazunk mellett van. Nagyon hangulatos, nyugodt kis ter, tele fazekazo mesterekkel, szarado kancsokkal...

A napot kartyazassal zartuk a foter melletti egyik etterem teraszan.

On a passe une bonne partie de notre matinee de choisir un joli "thanka", car ca nous plait beaucoup. Mais voyons, qu'est-ce que c'est exactement?
Le thanka ou thanku est une peinture fait sur une tissu de coton, peint a la main bien sur. Il peut representer un 'mandala' (= le mot sanscrit signifie "roue de la vie", dans une forme ronde il y a des symboles compliques, selon le symbolisme boudiste. P.ex un stupa vue du haut, comme sur le mandala photographie ci-dessus.), mais les maitres peuvent y peindre un dieux ou deesse hindou ou bouddhiste aussi. ou simplement les 6 formes de l'existance (selon le boudhisme).
D'autrefois on l'appelait 'thanku', les maitres faisaient des thanku quand quelqu'un a decede, en mettant le nom de la personne dans le mandala p.ex. Actuellement il est devenu un buiseness, on l'appele thanka. il y a environ 20 mille peintre de thanka au Nepal...
Bhaktapur est un des centres de l'art des thankas, il y a des ecoles d'art, dans les ateliers ouverts sur la rue on peut observer les etudiants en faisant des jolis peintures. Il y a de bon et de mauvaise qualite bien sur. Nous sommes tombes par hasard a un des maitres (on a vue ses diplomes et prix). La voila sur la photo, comment il signe son oeuvre apres l'avoir vendu pour nous.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése