2010. március 10., szerda

Khatmandu




A fovaros a hasonlo nevu volgy kozepen fekszik, es eleg kellemes klimaval bir. Napkozben nyari meleg, de nem fullaszto, este elkel a pulcsi. A Thamel nevu negyedben lakunk, ami egeszen hasonlatos Bangkok Kaosan Road-jahoz, vagy Phnom Penh esetleg Ho CHi Minh City hatizsakos negyedehez. A keskeny utcak szovevenye telis tele van utazasi irodakkal, kavezokkal, ettermekkel, barokkal... ahonnan este uvolt a zene. Nagyon fura, hogy a barok panganak az uressegtol. Lehet, hogy csak este 11 utan ter be a turista mulatozni? Mindenestre mi minden este teszunk egy kort, hatha talalunk hangulatos, es hasonszoruekkel teli helyet, mert jol esne mar massal is beszelgetni, nem csak egymassal. Nem mintha nem birnank egymas tarsasagat, de a nap 24 orajaban egyutt vagyunk, INdia ota nem talalkoztunk, ill. beszelgettunk mas turistaval. Igy ez mar hianyzik.
Itt toltott eddigi 2,5 napunkbol eleg sok orat a csomagok postai feladasaval toltottunk, ami duhito, foleg a vegeredmenyt nezve.

AMugy arra szamitottunk, hogy fulladozni fogunk a szmogtol, es orult nagy lesz a forgalom, de szerencsere egyiktol sem kell igazan tartani. Nem mondom, hogy nem maszom a nem-letezo plafonra az allando dudalasuktol, ami fulserto, de teny, hogy a sikatorokban nem tud akkora mennyisegu auto es egyeb jarmu felgyulni, hogy zavaro legyen.
Tegnap (9en) a nap nagy reszeben az ovarosban setaltunk, ami a Thamel negyedtol delre, bo feloras setaval erheto el. A delelotti postai informalodas utan megebedeltunk a Freak street egyik csendes kis tibeti ettermeben (ez az utca volt a 60-70es evekben a nyugati turistak kozpontja, foleg a drogtanyairol volt hires. Ma egy csendes kis utca, ami a foterre vezet).

Majd vegigjartuk az ovarosi foteret, azaz a Durbar Teret. Elobbi szo palotat jelent, mert itt lakott a kiraly (akinek hatalmat 2008-ban dontotte meg a maoista puccs, azota nepi demokratikus koztarsasag fele halad a nepali kormany). Igy Durbar Square van Patanban, Bhaktapurban, azaz a masik ket kiralyi varosban is, ami a fovaros szomszedsagaban talalhato, es ideig oraig kiralyi kozpont volt.
Hogy a fovarosbeli Durbar terre visszaterjek, ez az ovaros sikatorainak kozpontja, tele gyonyoru, tobb emeletes, szamomra a kinai pagodakra emlekezteto epuletekkel, mik mind templomok. Ezek a gyonyoru, es tobbnyire a 17/18. szazad korul epult pirosas gombara hasonlito tornyok. Nagyon hangulatosak. (sajnos az 1934-es nagy foldrenges sokat elpusztitott, mint ahogy a korabban meglatogatott Bhaktapurban is, amit sajnos jobban erintett a szeizmikus foldmozgas).
Tudni kell, hogy a Durbar square-re van belepo, 300 rupiat kell fizetni a behalado turistanak. Orbodek (ahol a jegyet valtani kell) eleg hevenyeszve talalhatok a terbe torkollo utcaknal, az ellenorzes nem tul szigoru, mivel mi siman ki tudtuk cselezni a bodekban husolo oroket - igy mi ezt az osszeget most megusztuk (szanom-banom, hogy megroviditettem a nepali kormanyt ennyi penzzel, de a mai postai akcio utan mar orulok neki), es ingyen setaltuk korbe az objektumokat.






Van meg egy erdekes dolog itt (a tobbszaz mellett, igy nem is tudom, miert ezt emlitem). A tobbezer hindu es buddhista isten mellett van egy igazi, hus-ver istene is a Khatmandu-volgynek. A Kumari Devi, aki mindig egy 4 es 10 ev kozti kislany, szigoruan valasztjak megadott parameterek szerint (minth haj- es szemszin, bor, asztrologiai adatok, stb), es a tobb hasonlo parameterekkel rendelkezo jelentkezo kozul egyet valasztanak ki egy ijeszto szertartas alkalmaval, ahol maszkos emberek tancolnak szornyu zenere, s amelyik kislany nem retten meg, az lesz a kovetkezo Kumari Devi, azaz a volgyet vedo istenno. Mert egy isten ugye nem fel holmi alarctol!
Szegeny gyermek eztan bekoltozik csaladjaval a foteren allo gyonyoru faragasokkal diszitett palotaba, ahonnan evente kb 6x teheti ki a labat, unnepek alkalmaval, es tenyleg istennokent tisztelik. Egeszen az elso menstruacioig... mikoris visszavedlik hetkoznapi lannya, es kikoltozik a palotabol. Ekkor valasztjak az uj Kumari Devit...


A foteren biciklis riksok tomkelege, szaduk (hindu aszketak) unnepi diszbe oltozve (akik penzert fotozkodnak, ezzel keresve valamit a betevore), mindenfele arus es szines forgatag.
En imadtam a bameszkodast, foleg, mikor betertunk az ovaros kis sikatoraiba. Galien ettol (meg a lassu tempomtol) bepipult, igy szetvaltunk, hogy o hazamehessen, en meg stresszmentesen bameszkodhassam az utcacskakban bolyongva, apro terekbe botolva.
Gyonyor volt a kovetkezo masfel ora, csendes terekre erkeztem, tavol a turistak hadatol, ahol mocskos gyerkocok jatszottak, nok teregettek, fontak, beszelgettek, csirkek szaladgaltak, nehol stupak csillogtak a delutani napban...











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése