2010. április 15., csütörtök

Pokhara

Lam, minden veget er egyszer, igy a mi kellemes, pokharai udulesunk is. Egy hete tertunk vissza a gyonyoru, de kicsit faraszto trekkrol, azota a napok masrol sem szolnak, mint pihenesrol, evesrol, kis setarol a szallasunk es az ettermek kozott...
A 30 fokos nyari melegben napkozben sokszor visszavonultunk a szobaba sziesztazni, mert olyan meleg volt, hogy a huvosben kellemesebb volt az olvasas. Maurice Herzog francia hegymaszo konyvet olvassuk (mindketten), aki 1950-ben eloszor maszta meg az Annapurnat tobb, francia tarsaval egyutt. Meg egyik peldakepem, Alexandra David-Neel konyvet is felleltem az itteni antikvariumban, amiben masodik tibeti utazasat es kalandjait irja le. Igy probaljuk elmelyiteni ismeretunket a kornyekrol es a Himalajarol.

HOzzaszoktunk mar e semmit teveshez, hianyozni fognak az utcakon flangalo tehenek/bivalyok, a kedves pasi az internetkavezobol, meg Dan, amerikai baratunk, akivel meg a trekk alatt ismerkedtunk meg.


Bucsuvacsora Dan-nel a New Everest Steak house-ban

Tegnap azert a nagy pihenest aktivabba tettuk, bereltunk egy robogot, s azzal jartuk be a kornyeket. Felmentunk a Beke Templomahoz, ami egy feher sztupa a Begnas Tal nevu Pokhara melletti to folott, csodas kilatassal a havas hegyekre, a tora es a -fentrol latszik csak igazan, mekkora - nagy varosra. Sajnos jo kep nem keszult, mert a mar 2 eve a belso tukron levo porszemek egyre zavarobbak lettek a fenykepeken. Viszont belso hangomra hallgatva tegnap megkerdeztem egy francia part, hogy van-e naluk valamilyen tisztito a gephez (mivel az o kezukben is egy jobb kamera volt), mire elvittek frissen megismert haverjukhoz, aki egy profi fotos, NIkonnal dolgozik, s persze o profi modon kitisztitotta a gepemet! Igy vegre tegnaptol tudok szep kepeket csinalni! Ami kicsit elszomorit azert, mert a sok foto, amit a tura alatt csinaltam, mind "porszemes", foleg a napfelkeltesek a Poon Hillen, viszont jo hir, hogy Ladakhrol igazan szep fotokat fogok csinalni!

A Beke sztupaja utan bejartuk Pokhara "ovarosat" (na nem nagy szam), majd az eszakon talalhato tibeti menekult falut, ahol csak tibetiek elnek, nehany gyonyoru kolostor korul. A legtobb kep itt keszult.

Csacska kecske egy tibeti csecse-becse arus boltjaban:




A buddhista templomban ilyen egy oltar, ahova vajbol gyurt aldozati figurakat allitanak:





oreg tibetiek kartyaznak az arnyekba menekulve a rekkeno hoseg elol:


Egy delutani szieszta utan felmentunk a Pokhara folotti Sarangkhot hegyre (kb 1500 meter), ahonnan indulnak a sikloernyosok is, s ahonnan allitolag fantasztikus a kilatas a HImalaja csucsaira, meg a varosra.
Bar a kis robogoval izgalmas volt felmaszni a poros-koves uton, de a kilatast sajnos a hegycsucsok elotti felhok es a dombra telepitett hatalmas antennak elegge lerontottak, igy egy kellemes ucsorgesen tul nem kinalt hatalmas elvezetet e programpont.


Mostantol ismet megritkulnak a bejegyzesek, mert holnap elhagyjuk Pokharat, hogy egy 3 napos raftingturan vegyunk reszt, a Kali Ghandaki folyon. 18-an este fogunk vegezni e turaval, s rogton tovabb is megyunk Tansenba, innen delre.

1 megjegyzés:

  1. Jó ez a szimultán olvasás! :)

    Az is szuper, hogy mindenütt találtok valakit, aki akkor és ott pont a segítségetekre tud lenni valamiben, mint pl. ez a profi fotós!

    VálaszTörlés