2010. április 10., szombat

Annapurna trekk (Manangig)

Marcius 21en elindultunk Pokharabol (miutan talalkoztunk Narayannal egy rovid feloras kellemes beszelgetes erejeig), a Pritwi Chowk palyaudvarrol 20 Rs-ert Begnas Tal Bazarba. Ugyanis kitalaltuk, hogy nem megyunk korbe busszal Dumre-n at Beshi Saharba, hanem inkabb gyalog jarjuk vegig a regi (s az emlitett falvakon atvezeto ut megepitese elott hasznalt) osvenyen. Nagyon jol tettuk!

Rekkeno hoseg Begnas Talban, majd ujabb busszal nyaktoro utakon docogtunk Syauli Bazarig. Kozben atkeltunk egy normalis, szeles, rendesen hompolygo folyon!!! Elobb az utat kerestuk, ahogy ereszkedtunk lefele a folyoagy fele, de vegul kiderult, hogy az ut a folyoban folytatodik. Izgis volt, hirtelen ugy ereztuk, hogy Noe barkaja lettunk, ablakbol kinezve ket oldalt hompolygott a sebes viz (megjegyeztuk, hogy milyen eros motorja van ezeknek a tragacs buszoknak), az alvazon at neha be-befolyt a folyo, labunkat mosva...
4korul erkezes az isten hata mogotti Syauli Bazarba, ami 3 haz egy folyo partjan. Vendeghaz nincs, de ennek mi nagyon orultunk, mivel vegre felverhettuk a satrat!
Naplementeben furdes a nagyon kellemes folyoban, ut poranak lemosasa, majd satorveres, fozes. Vihar tort ki, mire vegeztunk, de legalabb a fullaszto hoseget elkergette. De mi boldogan jartuk az esotancot puceran, az elhagyatott folyoparton, a villamok fenyeben!

Ket nap kemeny felfele, majd lefele menet, rengeteg piros es rozsaszinviragos rododendronnal, majommal. Szep, de kemeny volt. Maganyunkat turista nem zavarta, satrazasunkat max a helyiek bamultak.
23-an du megerkeztunk Bulbhule-ba, ami mar a hivatalos Annapurna-kor masodik telepulese. Itt hullafaradtan letaboroztunk, egy csodas vizeses toveben. Ugyan a fuben elo rengeteg bolha percek alatt csipte ossze a labunkat (aminek nyoma csak kb 1 het alatt gyogyult meg), de mi vegul nagyon jol ereztuk magunkat a naplementeben.




Napi 4-6 orakat gyalogoltunk (reggel 6 korul indulva, sajat magunk fozte kave es csoki-reggeli utan), de ez nem tobb, mint kb 15-17 km-nek felelt meg. Viszont nagyon faraszto volt, mert kozben az osveny kemenyen emelkedett.





Chame utan (ami mar 2500 meter korul van) az elozo napi nagy eso elmosta az allando paras idot, s verofenyes napsutesben, szikrazo kek eg alatt gyalogoltunk tovabb. Ezek a reggeli, harmatos kepek az ebredezo Chame-t mutatjak.








A Chame-ban levo ujabb fuggohidon atkelve (a lobogo imazaszlok mutatjak, hogy azert szel rendesen volt vegig) folytattuk kellemes menetunket felfele, az oszverkaravanokat es hordarokat kerulgetve (mivel a legtobben hordart es idvezt berelnek a trekkre, mi viszont vegig magunk cipeltunk mindent, s onellatoak voltunk az ut nagy reszen).


Ez a kep mar Lower Pisang-ban keszult, ahol az ejszakat toltottuk 27-rol 28-ra virradan. Egy nagyon lepukkant vendeghazat fogtunk ki, elony, hogy a fentarto igazi tibeti menekult no volt, aki nepaliul is kevesbe beszelt, igy a tibeti szokasokba elkezdett szepen bevezetni minket. Este egy igazi tibeti teat ittunk nala, s hosszu beszelgetes alatt probaltunk minnel tobbet megtudni rola. A tibeti tea osszetevoi: termeszetesen minden Tibetbol erkezett, a szulei kuldtek neki a turistak elol reszben elzart Mustang volgyon keresztul - egy nagy, sarga, legalabb 20 kg-os yak-vaj tombbol nagy darabokat levag, s egy ij-tarto tegezre hasonlito fa hengerbe teszi. Az elozetesen forrni feltett vizbe tehentragya kinezetu fekete valamit dob, ami, mint kiderult, osszeallt tibeti tea (talan tehentragyaval osszetapasztva?). A teat beonti a tegezbe, nemi tibeti sot is melleszor, s elkezdi kopulni az egeszet. Nehany perc utan kesz, visszaonti a teaskannaba, majd ki a cseszenkbe. Haaat, az ize nem rossz, sos, zsiros, meleg viz, tea izzel. viszont az elso szorszal fogaim kozti fellelese utan nemileg ovatosabban szurcsoltem... a neni egy nap egy nagy kannaval megiszik, s csak ezt fogyasztja egesz nap - mint minden tibeti -, nemi teaba tett arpaval (ha jol forditom), ami lisztre hasonlit, s a teaba teve suru masszava teszi azt. Ize sosan kevesbe jo, de turistanak cukrositjak, amivel viszont mar egesz finom. Ez a tibetiek nagy etkezese!



Chame ota a hatalmas, havas csucsok vegig kisernek minket napi turank soran. Csak a delutan beborulas soran tunnek el, de reggelre mindig kitisztul az eg, igy a csillogo oriasok toveben gyalogolhatunk tovabb.




A Humde elotti hagorol ralatas a volgyre:


Ez mar Humde, a volgyben fekvo falu, aminek reptere is van! Kb 10 ora volt, mire ideertunk, kellemes meglepetes a forro, kemencebol epp kivett kakaos kifli! Igaz, hogy 100 Rs volt, ezert feleztunk egyet, de isteni volt a csillogo napban megpihenni egy izletes peksutemeny mellett!









A Humde volgyet elhagyva a novenyzet is ritkasabb lett, a fenyok kezdtek eltunni. Kopar, fuves siksagok mindenfele, legeleszo kecskenyajakkal (yakot nem lattunk meg), lovakkal, tehenekkel, apro falvakkal.



Ez mar Braga (vagy Braka), a Manang "varos" elotti kellemes es igazi, nepali falu. Itt szerettem bele Nepalba. Szamomra EZ jelenti Nepalt, ez a kep testesiti meg leginkabb azt, ami az almaimban elt errol az orszagrol.
Napokat, honapokat tudnek itt tolteni. A kopar volgy, a szelfutta sziklak, felettuk a 7-8000 meteres, havas csucsok szikraznak.
A domboldalra epult falu elhagyatottnak tunik, de ezer, arboc-szeru rudakon szines imazaszlok lobognak a szelben, az elhagyatott kolostor csak unnepek alatt hasznalatos, a lama egy eldugott hazban el a faluban.















Braga 3400 meteren fekszik, a falu utolso vendeghazaba vitt joszerencsenk, a kepen vendeglatonkkal mosolygok a kertben. Itt aklimatizalodtunk egy napot, masnap is itt maradtunk, bereltunk ket lovat, s tettunk egy nagy turat a ket kis himalajai loval a suvito szelben. Szuper volt vagtazni (mar amikor hajlandoak voltak vagtazni a pici labaikkal) a havas csucsok kozti volgyben!






Delutan elbucsuztunk a kedves Braga falutol, s felsetaltunk Manang "varosba", ami feloranyira volt, s csak 100 meterrel magasabban. A delutant Manang es kornyekenek felderitesevel toltottuk. Csodaszep volt, festoi............
Elsetaltam (egyedul) egy Manang elotti kis kolostorba is, ami egy pici dombteton allt eldugva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése