2010. február 14., vasárnap

Jaipur / Fatehpur Sikri / Agra

Harmadik Jaipurban toltott napunkon ugy dontottunk, hogy ellatogatunk a varos melletti hires Amber Palotaba.
Elobb elmentunk egy tuktukkal az Ajmeri Gate-hez, ahonnan indulnak a varosi menetrendszerinti buszok a par km-re levo erodhoz. A legtobb turista persze tuktukkal megy, vagy taxival, de mi nem akartuk a 250 rupiat kidobni az ablakon, inkabb 10 rupiaert (fejenkent) elbuszoztunk odaig. Neztek is rendesen minket a buszon, persze mi is oket. Amit megallapitottunk, hogy a nok mind hagyomanyos oltozetben, szariban grasszalnak, amik kulonbozo elenk szinekben diszelegnek. Erosen festettek, s ez meg a 2-3 eves gyerekekre is vonatkozik. A nok laban ezer bokalanc csilingel, es gondolom sikkes, ha mindegyik labujjukra jut egy gyuru. A buszok koszosak, es szornyu allapotban vannak (az alvaz rozsdas lyukain lelatni az uttestre), de viszonylag surun jarnak, es olcsok. Bo fel ora alatt ertunk fel a Jaipur melletti szaraz hegylanc mogott talalhato varhoz. Elobb egy to mellett mentunk el, aminek kozepere egy hangulatos kis vizipalotat epitett az egyik korabbi maharadja, a to partjan tevehajcsarok es elefanthajcsarok tomkelege leste az erkezo turistakat.
Az erod lentrol is (meg bentrol is) hatalmas. Ugy remlik, hogy mintha a Kama-Szutra c. filmet forgattak volna itt, teljesen hasonlo. Dombteton all, tobb km fallal korulveve, amik tobb tiz km-en keresztul kigyoznak tovabb a kornyezo hegylancokon, osszekotve az Amber erodot a tobbi sasfeszekkel (pl. a Jaigart Fort-tal, ahova vegul sajnos nem mentunk fel).
Elobb egy Bollywood-i filmforgatasba botlottunk, elefanttal, kosztumos nokkel, ezer emberrel es kameraval, majd a belepo megvaltasa utan (150Rs) a termek es apro szobak, udvarok labirintusat kezdtuk felfedezni. Vagy harom orat boklasztunk bent, tenyleg hatalmas, tobb nagy udvar kore epitett lakosztalyokkal, a kedvenc haremholgyeknek, ill maharaniknak epitett apro lakosztalyokkal. A legjobb az volt, hogy or csak a fobb udvarokon volt, a tobb szaz apro es ures helysegben teljesen egyedul setaltunk, futkaroztunk. Mert a legtobb turista is a fobb udvarokon megy at, kevesen jarjak vegig a legutoslo apro termet is.












Az erod utan nem a turistak altal bevett utvonalon mentunk le, hanem az utikonyv altal javasolt hatso utcan, ahol a madar sem jart, csak hely emberek, malacok, szamarak, tehenek, majmok...


Szuper elmeny volt. Elobb kicsit felelmetes, de az ember rajon, hogy nem veszelyesek a helyiek, csak kommunikativak (mindig megkerdezik, honnan jottunk, vagy ha nem tudnak angolul, csak helloznak), vagy keregetnek.
Az utca vegen egy csodas templomba (a Siromani templom) tertunk be, egyeduli turistakent persze. Ez egy csoda volt, nem ertem a tobbi turistat, hogy ezt kihagyja! Tiszta faragas mindenhol, mintha csipkebol lenne. Amugy Ghanesanak, Visnu fianak szenteltek (ha jol emlekszem). Nagy szerencsenk volt, mert egy muki elkapott es bo fel oran at magyarazott a hindu istenekrol, mig vegigkalauzolt a templomon. Meg a padlasra is felvitt (ill a korbefuto karzatra), hogy az eleg ramaty allapotban levo freskokat elmagyarazza. A guruval is beszeltunk par szot, o a pap, akinek csaladja evszazadok ota rendben tartja a templomot. Az udvarban majmok ugraltak falrol falra, a szomszed putriban a szello lengette a szarado szines ruhakat...
Majd az ovaroska foutcajaban ettunk egy helyi kifozdeben, ahol a helyiek is esznek.






Eztan pedig lementunk egy 29-es busszal a toig, aminek partjan setaltunk picit, elmelatunk a halaszo fiukon, a szep palotan a to kozepen, meg a teveken az ut szelen. Majd busszal vissza a belvarosba. (ez itt egy szabo - az utcan, eddig csak ferfi szabot lattunk)


Kovetkezo pontot setaval ertuk el, a hires Lassi Wala-t, azaz az udito lassit legregebb idok ota arulo boltot. A lassi egy erjesztett tej ital, mondjuk joghurt-fele, amit mindenfelevel izesitenek. Elobb a sosat (ami kicsit kefires filinget ad) kostoltam meg, egesz ihato volt. (a csereptalban levo feher ize a lassi)


Aztan a Raj Mandir mozit celoztuk be, mivel allitolag ez India legszebb mozija.
Tobb mint fel ora sorallas utan (a nok es ffiak kulon sorban, de a no megveheti a parjanak, vagy csaladjanak) kaptunk 80 rupiaert jegyet az uj filmre, ami nagy slager, mert 2 hires bollywodi szinesz jatszik benne, cime: My name is Kahn (csak ha valaki utana akar nezni a neten, mert inkabb tunt hollywoodinak, mint bollywoodinak). Mivel a film 3 oras (mint minden indiai film), s persze nem feliratos (bar a lenyeget kovettuk), es mivel masnap koran keltunk, igy csak az elso felen maradtunk, mivel a 2 resz kozott mindig szunet van! Amugy rem vicces elmeny a mozi, nagy ricsaj van, ha fontosabb esemeny tortenik, vagy moralis igazsag mondatik ki (foleg ha a fohos reszerol),rogton nagy ovacio, taps es futty fogadja. Mikor eloszor tunt fel a fohosno, az is hatalmas orjongest valtott ki. Mi csak fogtuk a hasunkat a rohogestol. Persze az egesz csalad ott van, mogottunk egy par honapos csecsemo sirt folyton, mar mikor az anyja nem szoptatta epp...


Kov. nap>
Kisetaltunk a buszpura, majd (a 10kor indulo busszal) egy 4 oras kis uttal elertuk Fatehpur Sikrit, az Agra elott 45 km-rel levo kis muzulman varoskat. (a buszjegy 125Rs, persze a csak a helyiek altal hasznak local buszra!!! kepeket majd maskor toltok fel, mert itt nem lehet)



Fatehpur Sikrit az egyik nagy mogul uralkodo, Akbar epitette, ott, ahol egy remete elt, s aki aldasaval "hozzasegitette" orokosei megfoganasahoz. A varos ma az Unesco listan van, egy haaaaatalmas, voros kobol epult palota-egyuttes, gigantikus udvarokkal, medencekkel, kertekkel, oszlopcsarnokokkal...
A szallasfoglalas utan setaltunk egyet az ovarosban, aminek legerdekesebb resze a piac-utca. Itt egymast erik az utcara nezo boltok, amikben a kelet varazsa, az ezeregy ej elevenedik meg. Mintha visszacsoppentunk volna valami osi muzulman vilagba.
Meg megneztuk a Samarkandi mecset mintajara epult Nagy Mecsetet (ahol a gyermekaldasban segetkezo remete nyugszik), majd kisetaltunk a vonatallomasra, amit apro volta miatt ajanl az utikonyv, leven, hogy helyfoglalas nelkul nem lehet jo helyet kifogni, min 3-5 nappal elotte kell foglalni. El is toltottem tobb, mint 1 orat a nagyon kedves jegyeladoval, mig megvettem egesz New Jaigalpuri-ig a jegyeket, 3 kulonbozo utvonalra. Majd visszaseta a kellemes kertet korulolelo guesthouseunkba, s finom vacsi utan eltettuk magunkat masnapra. (a traktort csak a kerekek megfigyelese vegett tettem be: lam, mennyire megraknak mindent, a traktor konstansan a hatso kerekein gurult, mivel az elso ketto vegig a levegoben volt...)
















Masnap (azaz ma)
Mikor is vegigjartuk Akbar palotajat (kb 3 ora kellett hozza, de nagyon erdekes volt) / 260Rs a belepo.






Persze nem birtuk ki, hogy ne kanyarodjunk le a turistak altal jart osvenyrol, s elsetaltunk a palota mogotti romos, regi varosba, amit ma csak jatszadozo gyerekek es kecskek birtokolnak. Meg tobb hatalmas, osi epulet hirdette a mindossze 15 evig letezo fovaros egykori nagysagat (a 16. szban epult, s egy nagy aszaly miatt Akbar ugy dontott, hogy megsem marad itt, igy a varos elneptelenedett, s csak kesobb jottek ide lakni ujra).
Visszafele az ovaros putri mellekutcaiban meresztettuk a szemunket a hatalmas nyomorra, ami hason is vagott, igy gyorsan visszasetaltunk a "belvaros" fele.
Finom ebed egy guesthouse teraszan (desszertkent megkostoltam a bananos lassit, azaz vegulis banan joghurtot - isteni!!!), ami a buszpu mellett, a fovaros zajlo utcajaban volt, igy fontrol kitunoen megfigyelhettuk az alant zajlo eletet.
Rengeteg borbely van pl, mind az utcan uzemel, egy satorteto alatt. Meg tevek, lefatyolozott asszonyok, mindenhol sutnek, sok edessegarus, es kelmearus... es a szines gyumolcsok kavalkadja!




Du egy egy oras egesz kellemes uttal ertuk el Agrat, ahol hamar az elore lefoglalt (3 nappal ezelott a Sunder Palace guesthouseban foglaltuk, mert ugyanaz a tulaj, s nagyon profik, syuper hely) szobaban voltunk. Szuper ez a hely, egy lugasos, zold belsoudvar kore epult az egy emeletes hotelke, mi egy 350Rs-t ero szobat kaptuk (fszoba azert van, probalunk meg profitalni belole, mert lehet, hogy Nepalban mar nem lesz).
Kis pihenes, egy banan-lassi elfogyasztasa, majd a lemeno napban elsetaltunk a jo messzire levo Yamuna folyo partjara (elmenve a Voros Erod mellett, ahol a parkban majmok elol menekultem Galien nagy oromere - mivel en nem vagyok beoltva veszettseggel, s tudom, hogy milyen szemtelenek a majmok, kepesek nemi kajaert apro tamadast intezni az ember ellen), ahol megpihenve gyonyorkodtunk a tavoli Taj Mahalban, amit a nap utolso sugarai festettek picit rozsaszinre, ill a folyorol felszallo kodbe burkolozott sejtelmesen.
ROmantikus pillanat volt, a korulottunk zajlo elettel, a folyoparti idillel (amit persze a helyiek nem elnek meg talan idillnek, leven ok kajat gyujtogettek a vizben, pl).
Utana visszaseta a sotetedo es NAGYON SZORNYUEN szegeny negyedeken at, meg egy eskuvoi menetbe is belebotlottunk...
itthon meg a hotelke ovo biztonsagaban - ami szinte masvilagkent nyugtatja meg a dudaszo miatt mar fajo fulunket - pihegtunk, s vacsoraztunk.

1 megjegyzés:

  1. valami hasonlót éltem át Indiában...egy fiatal srác szervezésében...nem kifejezetten csak turista útvonalon....felejthetetlen..és sokkoló volt !

    VálaszTörlés