2010. február 20., szombat

uton Satnaba, majd Varanasiba


Ez az elso kep meg Khajurahoban keszult, ahol van egy kis to, amiben tisztalkodasi szokasuknak hodolnak a helyiek. Varanasira bemelegiteskent lefotoztam.


A busz vicc volt, legalabbis viccesen indult (ezt persze pozitive kell erteni). Latszolag uj, kb 25 fos minibusz, amin ulohelyet csak a turistaknak osztottak, a helyiek a maradek apro resekbe tomorulve alltak vegig az utat. Mi megnyertuk a legkisebb ulest, azaz a labunknak annyi hely volt, amekkoran egy gyerek fer el kenyelmesen, en pl csak teljesen oldalra fordulva tudtam ulni, a felsotestem azert probalva elore-allasba tenni, ekkor az orromtol kb 5 cm-re volt az elozo ules... galien pedig csak a folyosora tette ki a labait.
Vegul meg indulas elott megszant a kaller, s megengedte, hogy a ket ures helyet, nemikepp kenyelmesebb formaban (de azert meg mindig liliputiban nyomva) elfoglaljuk.
Igy Leti, az argentin lany mellett utaztam (akivel egy halofulkeben aludtunk Khajurahoba jovet), s akiben ujabb rokonlelekre bukkantam a hosszu beszelgetes alatt.
Az ut boven kecsegtetett latnivaloval, a videk egesz rendezett, buzafoldek zoldellnek mindenhol, persze gazolatlanul, tele sarga gazzal (ami eleg szepen mutat azert).

3,5 ora alatt ertunk Satnaba, a hatalmas, de emlitesre turisztikai szempontbol nem erdemes varosba, amit tranzitnak hasznal minden turista.
A vonatunk indulasaig meg 2 ora volt, igy vacsoraido leven kaja utan neztunk. A pu-val szemben a kis koszos kifozdek egyikeben ettunk isteni szamoszat (fott krumplival es sok minden ki tudja mivel toltott vajasteszta-szeru, amit kis piramis forma batyuban sutnek ki olajban), es dosa-t (palacsintara hasonlito, de lencselisztbol keszult nagy, ropogos lepeny, amit ketfele szosszal talalnak).
A vonatra varva Galient ismet megtamadta egy tehen, a peronon, most egy ifju borju. ugy latszik, nem jon be a bociknak... most azert pipult be a tehen, mert adtunk neki bananhejat, s kovetelte a tobbit.
A vonat pontosan jott, a meglepi csak a fulkeben vart (ami soha nem zarhato, mert ajtaja sincs), bar felso polcot kertunk, de also es kozepsot kaptunk. ami azert is rossz, mert sokkal mocskosabbak a lentiek, mint a fonti. El sem mondom, mik voltak rajta, inkabb probaltam nem torodni vele. Mivel a vonat fel 8kor indult, egy darabig kartyazassal utottuk el az idot, a helyiek nagy erdeklodesenek kiteve (hat igen, megint raszoktunk a romire, minden nap lejatszunk par partit), majd a kosszal probalva nem torodni lefekudtunk fuldogoval es szemfedovel felszerelkezve, kishatinkat hasznalva parnanak. Mivel huvi volt, a halozsak is elobujt burkabol, amivel csak betakaroztunk (leven a belsejet nem akartuk bekoszolni, mivel a koszos ruhakban aludtunk).
Eleg rosszul, mert egyreszt minden megallonal felszallnak tea (akik "csajt" kiabalva haladnak vegig a vagonokon), meg kajaarusok, ill. ejfel korul megallt a vonat, mire a mi kuckonkban levo helyiek elenken mozgolodni, majd hangos beszelgetesbe kezdtek. Erre en kb 20 perc utan nagyon bedurrantam, de vegul csak udvariasan megkertem, hogy ejfel leven had lehessen mar aludni. Persze elhallgattak rogton. Ez is jellemzo, annyira eszukbe sem jut, hogy esetleg zavarnanak valakit. De persze vannak olyan udvariasak, hogy abbahagyjak, ha rajuk szolnak.
Vegul 4kor keltett Galien, hogy megallt a vonat, meg felkapcsoltak a lampat, s mindenki pakol. Elvileg 3.40re volt kiirva az erkezes, fel 5 korul erkeztunk meg.
A megrendelt tuktuk mintaszeruen vart minket, igy a kihalt es hideg varoson at gyorsan a vendeghazba ertunk. Sokk rogton, mivel a tuktukbol kiszallva meg negyedorat kanyarogtunk az ipse utan a vaksotet sikatorokon at. Alvo teheneket kerulgetve (meg jo, hogy elottem ment az ipse, igy nagyobb tehenhez kozeledve pajzskent moge bujtam).
Fel ora bobitazas a recepcion, majd fel 6kor indultunk 2 masik vendeggel csonakazni, ill. csonakkal azert, hogy megnezzuk a mindennapi furdes ritualejat. Gondoltuk, ha mar ugyis fent vagyunk a korai erkezes vegett, ezt a kihagyhatatlan ritualet ma nezzuk meg, igy nem kell masnap koran kelni.

Elso gondolat: kis csalodas, mert tobb volt a turista, mint a furdozo. Persze iszonyu hideg volt, ket pulcsim ellenere vacogtam. De azert a nap felkeltevel lattunk erdekes dolgokat.

Elobb azert egy kis mese Varanasirol: ez a hindu vilag szive, olyan, mint Jeruzsalem a zsidoknak, vagy Roma a keresztenyeknek. Itt folyik at a Gangesz, a szent folyo, amiben minden reggel megmosdanak, ill a kulonbozo (ossz 33millio) isten valamelyikenek hodolnak, pl este, a Puja szertartas alkalmaval papok ritualis enek-tanccal, gyertyak es tomjennel valo tancolassal hosszu idon at. Ill. nagy boldogsag itt meghalni, s a Gangesz mellett elegetve lenni. Csak a szenteket, az erintethetetleneket (brahmanok, azaz papok), a szadukat (aszketaszeru emberkek, feherre festett arccal), a teheneket, a kobra altal megmartakat es a koleraban elpusztultakat nem egetik el, oket egybol a Gangeszbe dobjak, ... felpuffadt testuket elobb-utobb leviszi a viz...
Mindenki mast elegetnek, az erre a celra kijelolt Ghat-akon. Ez a vizparton levo toronyszeru epitmeny, ahonnan lepcso vezet a vizhez. A csonakbol le is fenykepeztem a legfontosabb erre a celra hasznalt gatat (holott kozelrol tilos a temetesi ceremoniat fotozni, de tavol leven engedelyezte a csonakos) - a sok farakasrol fel lehet ismerni. Minel szegenyebb volt a halott ember, annal kozelebb egetik a folyohoz, minel magasabb kasztba soroltak, annal magasabban egetik... Egy ember elegetesehez kb 350 kg fa kell - aki szegeny, az ezt esetleg nem tudja megvenni, igy kevesebbet vesz, ami miatt nem eg el teljesen szegeny szeretett leny... eredmeny:keves hamu hijjan a csontok es egyebek landolnak a folyoban.
Azert az fura, hogy kepesek az uszo es felpuffadt halottak mellett furdeni! a furdesbe beletarozik, hogy a szajukat is kimossak a Gangesz vizevel... ha par meterre uszik egy halott, akkor is... fenykep mellekelve!!!!! nem trukk.
itt jegyzem meg, hogy a par eve a neten korbejart foto-sorozat, ami a Gangeszben uszo felpuffadt hullakat abrazolta, s amikre azt mondtuk, hogy ilyen nincs, biztos trukk, ez mind igaz volt! pont ilyeneket lattunk! Az egyiket lencsevegre is kaptam!

KEsobb tobbszor elsetaltunk a hullaegeto gathoz (mivel vendeghazunktol nem messze van), ahol hosszan neztuk a szertartast. A voros es arannyal szott lepellel letakart halottat bambuszagyon hozzak negyen, elobb egy templom ele helyezik imadkozas vegett, majd le a folyohoz, ahol lemossak (vagyis csak ugy vizet logybolnek ra), majd fel a farakashoz, s mehet a gyufa. Egyszerre 6/10 farakas is eg, sokszor hevenyeszve van csak a hulla betekerve kendokbe, s idokozben kibukkan a feje, laba... ma pl lattam egesz kozeli 2 meterrol egy idos halottat, aminek a labfeje meg megvolt, a labszaran viszont mar leegett a hus is... nem ragozom.
Meg olyat is, hogy a feje kint volt a pasinak... hat mindenhez hozza lehet szokni.
Vegul a varosban lepten nyomon halotti menetbe botlashoz is. Mikor egy keskeny (kb 1-1,5 meteres sikatorban) megy el az ember mellett a halottat szallito menet, nehez messzire kerulni a letakart tetemtol...

Amugy Varanasi erdekes, nyuzsgo, az ovaros nagyon keskenyen kanyargo kis utcacskakkal van tele, amiken rengeteg a tehen, ennek kovetkezteben a tehentragya, es a szemet is. Olyan budos van, hogy kenytelen az ember hozzaszokni. Mivel azt is tudni kell a varosrol, hogy itt orzik Shiva lingajat (azaz nemiszervet szimbolizalo ko-oszlopocska), ami a legszentebb kincs a hinduknak, az ezt orzo Arany Templom korul tobb tucat or posztol ejjel nappal, bemenni mindenfele elektronikai kutyu nelkul lehet csak (no kamera, telefon, stb), iszonyu szigoru az ellenorzes (vegigtapizzak szepen az embert - a noket persze no), bent mezitlab lehet hodolni a szent kukinak... es kicsit nyomaszto, hogy nincs sok turista, nem tudni, mi tortenik, nagy a tomeg, tolakodnak, tolnak jobbra es balra, kiabalnak... szoval nem jo erzes.
Ezen kivul Varanasi (masik neven Benares) a selyem varosa is. A japan es kinai alapanyagot itt dolgozzak fel, szep es minosegi vegtermeket letrehozva, s exportaljak a vilag minden tajara. A selyem a varos gazdasagi mozgatorugoja.

Amugy a vendeghaz, ahol vagyunk (Puja - 250 rupi a koszos kis lyuk, viszont van sajat furdoszoba, melegvizzel) a legcsodasabb es legmagasabb terasszal bir a varosban, a Gangesz partjan all, igy olyan fantasztikus a kilatas, hogy nem birunk elszakadni a terasztol. A reggelik, es vacsorak hosszura nyulnak, meg a delutani teak. Enni a varosban eszunk, a kis piszkos kifozdekben (olcsobb), reggeli es vacsora viszont fent. Mivel a belvarosban vagyunk, a par oras setakat tobbszor megszakitjuk egy-egy teaval a teraszon. Fantasztikus a korpanorama!
A ket nap hipp-hopp elment, holnap reggel 5.45kor megy a vonatunk. Egesz nap zotyogni fogunk eszak fele, irany NEw Jaipalguri, ahonnan holnaputan Darjeelingbe vonatozunk tovabb.

Egeszsegugyi jelentes: a sok citromos-mezes-gyomberes teanak, homeopatias gyogyiknak koszonhetoen mara nagyjabol elmult a nathank. Minden ok. sok puszi haza!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése