2010. február 15., hétfő

Agra


Igy szaritjak a tehentragyat, vegig az ut menten. Kupacokba rakva.




Ez a kep meg az Agraba erkezesunk elso napjan keszult, felderito setank alatt. Mikoris elsetaltunk egeszen a hires es Unesco altal is listazott Agra Fort melletti kaotikus utcakon at, le a Yamuna folyoig.

Masnap, tobb, mint 10 ora nem tul jo alvas (iszonyat kemeny matrac) utan pihenten beceloztuk az erodot. Kivulrol olyan, mint egy bevehetetlen oriasok vara. Kettos vedelmi arok es falrendszer, orias magas falakkal. Szerintem az ellenseg csak ranezett, s visszafordult. Amugy a mogul kiralyok epitettek, a 16/17. sz-ban. 5 nagy mogul kiraly volt (egyikuk a hires Akbar, aki Fatehpur Sikrit is epitette), mig egy masik uralkodo szeretett felesege, Mumtaz Mahal elvesztese feletti fajdalmaban kivalasztotta a kor legjobb epiteszet, megolette annak menyasszanyat (csak hogy az epitesz aterezze a fajdalmat, s kepes legyen felepiteni a megfelelo emlekmuvet), s majd 20 ev alatt elkeszittette a Taj Mahalt, ami a szerelem kobe vesett eposza.
De a lenti kepek a Voros Erodot abrazoljak, amiben a tobb generacio tobb fantasztikus palotat is emelt. Persze foleg marvanybol, feldragakovekkel diszitve. Hihetetlen gazdagsag mindenhol. Ma az egeszet birtokba vettek a majmok, amik ugy ugralnak falrol falra, mint a Dzsungel konyvenek palotajaban...

az egyik kep egy kisfiut abrazol, amint a gigantikus szemetkupac tetejen all, nem tudom mi utan keresgel, megelhetes remenyeben... mezitlab... :(














Majd volt egy eredmenytelen kiserletunk, hogy megvegyuk a Darjeelingbe szolo vonatjegyet a kisvonatra. De pont belebotlottunk (fel ora sorbanallas utan kozolte a semmit nem tudo, flegma muki, hogy itt nem tudunk foglalni, el kell menni abba a varosba, ahonnan indula vonat... vicc. mikor a neten az van, hogy barmelyik vonatallomason foglalhatunk. csak mert nem tudta, hogy mi Darjeeling kodja!!!
Mindegy. turelemre nevel ez az indiai ut, az biztos.

Ettunk nehany csipos valamit az utcan, majd tuktukot fogtunk, s elivettuk magunkat a Baby Taj-hoz, ami a hires Taj Mahal elott keszult nehany evtizeddel, egy elismert miniszter siremlekekent. Nagyon hasonlit, csak kisebb, kevesebb a turista, mert felreeso helyen van, s csak 100 rupia a belepo (azaz kb 450 ft).
Visszafele kitetettuk magunkat az egyik hid labanal, hogy lesetaljunk a folyoparton a Taj Mahal moge, naplementet fenykepezni. Vegig a szemettel telerakott folyoparton, mondhatni szemet-folyo partjan, amig el nem allta utunkat egy kisebb csatorna, ami belefolyt a folyoba. Kiderult hat, hogy nem innen lehet megkozeliteni a Taj mogotti partot... azert igy is szep volt, kicsit messzebbrol, misztikus, kodbe burkolozo. El is hataroztuk, hogy nem fogunk kidobni tuktukra 200 rupiat, csak hogy elvitessuk magunkat a tulpartra, ahonnan elkeszithetnem a tokeletes fotot, amibol a neten amugy is van mar tobb szaz.








Ezen a kepen a folyopartot fotoztam, ahol rengetegen mossak a sajat (s talan turistak???) ruhait, bent a mocskos vizben, par meterre a felpuffadt allatoktol, rengeteg szemettol...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése