2010. május 2., vasárnap

Ladakh, kolostorok, Indus

Leh, Ladakh tartomany fovarosa:


kelmefestok Leh egyik mellekutcajaban:

helyiek ucsorognek a buddhista templom elotti lepcson, kezi imamalmukat forgatva es beszelgetve:

Ladakh, kis Tibetnek is mondjak, szamunkra a maga a csoda, a paradicsom... nem tudom, milyen szuperlativuszokat keressek es hasznaljak! Szajtatva setalunk, motorozunk a holdbeli tajakon, pamacsfelhok tarkitotta kek eg alatt, 5-6000 meteres havas csucsok kozott!

Ladakhot a 7. sz.ban fedeztek fel a tibetiek, s egesz 300 even keresztul terjeszkedtek. Ezt a 10. sz.ban a mogul betores szakitotta felbe, ez a hatas ma is erosen erezheto, s lathato a tobb mecset szemelyeben (s az imam altal enekelt muezzinben, ami hajnal 5kor rendszeresen felebreszt, este pedig elringat). Tovabbi tortenelmi adatot a neten lehet keresni, a lenyeg, hogy egy resze ma Indiahoz tartozik, egy resze Tibethez (ill Kinahoz), egy resze pedig Pakisztanhoz. Ezert puskaporos itt a levego, ma mar szinte tobb a kaszarnya, mint a buddhista kolostor.
Termeszetesen a tibeti budhizmus az elterjedt, mind a 4 nagy iskola kepviselteti magat szebbnel szebb kolostorok altal.
A volgyek atlagmagassaga 3500 meter (Leh, a fovaros is ezen a tengerszint feletti magassagon fekszik), igy a sziklakra epult kolostorok megmaszasa nem kis lihegest eredmenyez. A kopar, sargas-barna volgyeket 5-6000 meter magas havas hegycsucsok veszik korul, festoive es neha dramaiva teve a tajat. Nem beszelve az Indus zoldeskek csikjarol (ez a folyo termekenyiti meg a volgyet), melynek parjan tavaszi viragba borult, feherlo sargabarackfak diszelegnek. Plusz ehhez jon meg tobb chorten (sztupa tibetiul), annyira tobb, hogy tobb szaz, mindenhol elszortan, meg a festoi sziklacsucsokra epitett (a tibeti Lassza-beli Potalahoz hasonlito) kolostorok.

Aprilis 28 est 29et Leh felfedezesevel toltottuk. Majd aprilis utolso napjan busszal elmentunk Tiksey csodalatos kolostorahoz, ami egy sziklas kiszogellesen fekszik. A domb oldalaba epult sok-sok feher, lapos teteju hazacska bujik meg, festoive teve a tajat, amikbol bordoruhas szerzetesek kandikaltak ki. Szerzetesgyerekek rohangaltak a lepcsokon (mi lihegve cammogtunk felfele, sokszor megallva), minden szerzetes mosolyogva koszontott minket a kedvesen hangzo "Julley"-val.
Majd elsetaltunk az 5km-re levo Shey-be, ami Ladakh regi fovarosa, kiralyi palotaval. Ehhez kepest egy apro falu, viszonylag jelentektelen palotacskaval (ez nem is latogathato), meg pici kolostorral. A palota lehet, hogy a kolostor folotti varrom, amit megmasztunk - info hianyaban, itt nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Majus 1-en motort bereltunk, egy fenseges csoppert, egy Royal Enfield Tunderbird-ot! Ezzel fedezgetjuk fel az Indus volgyet, immaron ket napja, szajtatva (bar tegnap cudar ido kerekedett, esett, borus volt az eg, igy jol rafagytunk a motorra, mert a homersekleg eleg teli volt).

Tiksey kolostora (elso 8 kep):








kilatas Shey romvarabol a volgyben levo chortenekre:

elso igazi kepem egy igazi jakkal (igaz, eleg messze)

elso motoros napunk eleg borus es hideg volt:


elso allomasunk 1-en, a munka unnepen Taktok kolostora, ami egy pici, turistak altal elkerult kolostor. A 6 szerzetes epp sos-vajas vizbol allo teajat fogyasztotta (amivel minket is megkinaltak - brrr), majd belekezdett az imadkozasba, igy jol indult a napunk, hangulatosan:

Chemrey kolostora a tavolbol, motorrol (=elmosodottan nemileg)


Ez mar Hemis, ami a legnagyobb ladakhi kolostor:




Elso napunk utolso allomasa, Stakna (amit az utikonyv lekicsinyloen emlit, nekunk viszont nagyon tetszett):
(az elso kep csalas, mert 2 nappal kesobb keszult, mikor ismet erre jartunk, csak mar sutott a nap!)



Masodik nap Lehtol eszaknyugatra indultunk, itt a volgy teljesen mas kepet mutat, a jominosegu ut olyan, mint a Road 66, egyenes a kopar es hihetetlen tajban.





Elso allomasunk Alchi varosa, ami a sargabarack fovarosa Ladakhban. Nepviseletes asszonyok trecselnek az egyik kis utcaban (a magas kalap tipikus ladakhi)



kilatas Alchira es a mogotte levo hegyekre:


Ez mar Likir kolostora,

- a lepcson jatszadozo szerzetestanoncokkal:








Phyang kolostora fele kozeledve:

Kilatas Phyang kolostorabol a hihetetlen szinjatekot produkalo delutani nappal megvilagitott volgybe:

2 megjegyzés:

  1. Hát ezek a fotók tényleg hihetetlenek (főleg a tehenes néni alatti kép fantasztikus)!

    A Thunderbird azzal a háttérrel pedig minimum plakátra kívánkozik! :)

    VálaszTörlés
  2. Tetszenek az új fotók, főleg a Tiksey kolostorról készült első 3 + Stakna (olyan a "csalós" kép, mint egy jól megkomponált festmény)!

    VálaszTörlés