2010. május 5., szerda

Ladakh, kirandulasaink az Indus volgyeben (motorral)



Majus 3-an a Leh kozeleben levo maradek kolostort neztuk meg:

Elobb Stokba mentunk, ahol a 19. szazad ota el a kiralyi csalad (ill ma leszarmazottai, akiket ma is kiralynonek es kiralnyak hivnak, holott hivatalosan nem is letezik a cimuk), ahol egy pici muzeum ismertet meg a csalad hasznalati targyaival es tortenetevel.


Majd Mathoba gurultunk tovabb, ami egy ujabb szep volgy vegeben, egy ujabb sziklas kiszogelesen fekszik. Mivel a masnap kezdodo puja miatt (=unnep) a szerzetesek Lehbe mentek, igy a kolostort zarva talaltuk, igy csak az ablakon keresztul tudtunk bekukucskalni, s nagyot setalni a domboldalon talalhato faluban, a sok-sok feherre meszelt sztupa kozott le a volgyig, ahol ujabb jakokkal talalkoztunk.




Kis technikai bibi (a kuplungkar eltorott a motoron) utan visszatertunk Lehbe ebedelni, majd delutan Spitok kolostorat neztuk meg, ami Lehtol 7kmre talalhato, egy festoi dombon, amugy kevesbe festoien a katonai kaszarnyak es a repuloter koze beekelve.


Kilatas Spitokbol az Indus volgyere:

Kilatas a repuloterre - a kifutopalya "hosszat" elnezve megertettuk, miert fekezett oly vadul a Boeing! :))



Utolso motoros napunkon egy kellemesre nyujtott reggeli utan nekivagtunk - engedely nelkul - a Kardonglanak, azaz a Kardong hagonak. Ez - allitolag, de mi mar nem bizunk a "leg"ekben - a vilag legmagasabb autoval atszelheto hagoja, 5600 meter magas!
Mivel elozo nap keson eszmeltunk, s mar nem volt idonk kervenyezni az amugy 100 rupiaba kerulo engedelyt, igy nekivagtunk anelkul, berizikozva, hogy visszaforditanak. Az elso ellenorzopont elott ugy suhantunk el (keson vettuk eszre, hogy a muki a bodehoz kepest az ut masik oldalan ucsorog), hogy az ellenor csak bamban bamult utanunk, de egy szot sem szolt.
Majd 4300 meteren, egy katonai tamaszpontnak kinezo masodik ellenorzoponton sarmomnak es a helyi katonak kedvessegenek koszonhetoen vegul engedely nelkul engedtek tovabb, bevesve utlevelszamomat a nagykonyvbe.




A csucs csucs volt, Galien heveny hegyibetegseggel kuzdott, en meg sem ereztem az 5600 metert, s boldogan szankoztam a majusi hoban, a lobogo imazaszlok kozott. A hago az Indus volgyet es a Numbra volgyet valasztja el (a Numbra folott mar a Karakorum hegyvidek talalhato, ami Tibethez tartozik - nagy resze, ha jol tudom).
Lefelejovet a motor bekrepalt, elobb azt hittuk, hogy kifogyott a benzin, ezert a katonai ellenorzoponton voltunk olyan pofatlanok, hogy kertunk benzint (penzert persze). Ingyen adtak, hatalmas mosolyok kozepette, majd a katonak ragaszkodtak hozza, hogy elteazzunk veluk. Igy esett, hogy a kovetkezo fel orat a nagyon kedves es humoros katonakkal toltottuk, csajt (tejjel es fuszerekkel fozott tea) kortyolgatva 4300 meteren.

Cimcsere, fotozkodas, majd indultunk lefele. Az uton rajottunk, hogy nem a benzin hianya volt a ludas, s vegul megtalaltuk a hiba okat: ma egy ujabb kabel szakadt el: a gyorsito, vagyis a gazkar kabele. mivel szerencsere az ut 99%ban lejtett, igy motor nelkul gurultunk lefele a hagorol a katyus, tocsas uton (mivel fent ho volt, ami olvadt, igy jo vizesek lettunk nyakig).

Kesoi ebed, majd meg felmentunk a Shanti Sztupahoz (Lehben), ahonnan gyonyoru a kilatas a fovarosra. A naplementeben elveztuk a varos es a volgy, meg a hegyek latvanyat.


Mai napon (majus 5-en) a ma kezdodo puja-n vettunk reszt, ill az elejen (azaz unnep). Hogy a szamunkra, hozza nem ertok szamara tapasztalhato lenyeget leirjam: a Leh kozpontjaban levo templom telis tele van szerzetesekkel (akik a volgy nehany kolostorabol is idesereglettek erre a hetre), bent a mikrofonnal egy szerzetes kantal, mig a tobbiek kovetik, beleertve az udvar lepcsojen ucsorgo helyieket is. A helyiek egyebkent majd mind kezi imamalmot forgatnak, az Om mani padme hum mantrat mondogatva, vagy malajukat morzsoljak, mig ajkuk neman mozog. Egyesek a templom korul talalhato imamalmokat forgatjak (azaz az oramutato jarasaval megegyezoen rojak a koroket a templom korul), masok esznek, mivel reggel a szerzetesek mindenkinek egy hatalmas cipot osztottak ki, es a mar ismert szornyu sos-vajas teat (ez esetben inkabb vizet, mert teaize nem volt). A kepet a kobor kutyak egeszitik ki, akik az udvaron tenferegnek eledelt keregetve.









Lehben nem szabad pénzt felvenni, mert 2-3 órás (!!) sorok állnak az ATM-ek előtt! Ez nem vicc, s nem egyszeri eset, minden alkalommal ez volt, mikor elmentünk egy előtt! :)


2 megjegyzés:

  1. Hát örülök, hogy ilyen sármos vagy, mert igen kár lett volna, ha ezt a csúcsot kihagyjátok! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos a hasalós fotó, bár a katonás is elég vicces!

    Szégyelljétek magatokat, hogy így széjjel zúztátok azt a gyönyörűséges motort!

    VálaszTörlés